onsdag den 10. november 2010

Humor for voksne - Karin er super!!!

De fleste af os kender Søren Ryge Petersens programmer, hvor han besøger nogle ældre mennesker, der stadig bor i deres barndomshjem og stadig bor som dengang de var børn. Fx programmerne om Anders og Julius.

Den svenske forfatter Karin Brunk Holmqvists bøger handler om den type mennesker, og de er hylende morsomme. Jeg har anbefalet hendes bøger til en masse mennesker. Og der er ikke en eneste, som har smidt dem surmulende i hovedet på mig.

Potensgiverne var hendes første roman på dansk og handler om de ugifte søstre Elida og Tilda på 78 og 72. Deres gammeldags, regelbundne liv i barndomshjemmet i Skåne får en spændende drejning, da Alvar Klemens fra Sundsvall bliver deres nabo. Og hvad kan der ikke ske, når to ældre damer finder ud af, hvordan man kan tjene penge på naturmedicin;-)

Hendes anden roman på dansk: Glimmerbøsserne handler om Brødrene Henning og Albert, begge omkring 70. Brødrene lever et stille liv langt ude i den svenske provins. Men så rykker forandringerne ind: Et hjem for misbrugere oprettes i nabolaget; medierne sværmer omkring brødrenes hus, der er nemlig rygter om ufoer. Hvad er virkeligt og hvilken rolle har brødrene?

Hendes sidste roman: Sirile gentlemen søges handler om Alma der er 79 og Margit på 81.
De har masser af appetit på livet, og da kommunen vil ekspropriere deres huse, bliver de midlertidigt genhuset på det lokale plejehjem i Tomelilla.
Her skaber de ravage på den gode måde og vender op og ned på tingene for sig selv og deres omgivelser.
Har man læst disse romaner og leder efter noget der ligner dem, så kunne man jo læse Søren Ryge Petersens bøger: Bette Anna og andre historier; Den røde smed og andre historier; Julius' fødselsdag - og andre historier.

Men man kunne også læse "En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk" og det er ikke en fagbog. Nej - romanen handler om Vera og hendes far på 84 år. Veras far forelsker sig i en ukrainsk kvinde og vil gifte sig med hende. Vera og hendes stoesøster vil gerne forhindre dette og det er der blevet en rigtig sjov historie ud af.

Til sidst vil jeg varmt anbefale at man læser eller genlæser
Gustav Wieds bøger om "Thummelumsen" og toldkontrollør Knagsted.
Har man ikke læst: Livsens Ondskab; Knagsted og Pastor Sørensen & co.
- så skal man gøre det, selvom de er af gammel dato - så er humoren i dem bestemt ikke forældet.

Til slut vil jeg gerne advare mod, at personer i ens omgangskreds kan finde det mærkeligt at man sidder og griner - mens man LÆSER - bare ignorer dem.

1 kommentar:

  1. Det må jeg sige, Dorte - normalt er jeg ikke til voksen romaner, men jeg har fået helt lyst til at læse disse - efter din fine anmeldelse...

    SvarSlet